Topp tre

Topp tre på Twitter – rasism, krig och HBTQ

Twitter är ett socialt nätverk olikt alla andra. Det är media som går snabbt, kommer nära inpå och involverar läsarna. Många kända personer driver ett konto, men vissa lyckas bemästra Twitterkonsten bättre än andra. Svenskar verkar särskilt uppskatta när humor blandas med allvar. De tre mest inflytelserika twittrarna berör ämnen som rasism, krig och HBTQ-personers rättigheter.

En lista på de mest inflytelserika twittrarna i Sverige rapporterades av Svenska Dagbladet i en artikel från april 2016. Twitterbarometern görs av Medieakademin varje år och mäter svenska Twitteranvändares framgång enligt 1. Hur många svenska följare kontot har. 2. Hur många svenska följare kontohavarens följare har och 3. Hur många retweets ett konto fått. I topp ligger Soran Ismail med 430 tusen följare.

1.    Soran Ismail

Soran Ismail är en omtyckt svensk komiker som slog igenom redan som 18-åring då han vann stand-up tävlingen ”Bungy Comedy” år 2005. Sedan den mediala debuten 2008 i radioprogrammet ”Eru Edgy” har han synts regelbundet i tv, tidningar och radio. Bland annat så har han medverkat i tevefyras Parlamentet ett flertal gånger, skrivit kolumner åt Svenska Dagbladet och haft både vinter- och sommarprat i P1. I september 2017 släppte han tillsammans med Johan Steken Magnusson en självbiografi med namnet ”Absolut svensk En ID-handling”.

Soran föddes i Iran under föräldrarnas flykt till Sverige från Irak. Just identiteten att vara svensk och invandrare är ett ständigt återkommande tema i mycket av det Soran Ismail gör. Han hamnar ofta i debatter om främlingsfientlighet och rasism, så pass att Sveriges Radio valde att sätta honom i karantän under valet 2014. I juni 2010 var han själv i centrum för det som kom att kallas ”järnrörsskandalen”, då tre toppolitiker från Sverigedemokraterna utsatte honom för grova trakasserier. Efter att ett klipp läckt ut från händelsen år 2012 orsakade det stort medialt pådrag och massiv kritik mot de tre politikerna.

Rasism och främlingsfientlighet är ett vanligt ämne också på Soran Ismails Twitter. I mycket av det som skrivs finns en seriös ton och en medvetenhet om att orden går ut till många läsare. Ismail retweetar ofta allvarliga rapporter från krigsdrabbade länder och andra utsatta folkgrupper. Han är själv kurd och har ett uttalat stöd för Kurdistan. I oktober riktade han sig exempelvis till Margot Wallström för att uppmärksamma om en militär aktion av den irakiska armén riktat mot Kirkukprovinsen, något som han menade att omvärlden ignorerade. ”Än en gång sviker omvärlden Kurdistan och än en gång leder det till mer krig @margotwallström och regeringen får gärna säga något” twittrade han då.

Trots de ofta allvarsamma inläggen lyser också humorn och yrket som komiker ofta igenom Sorans Twitterfeed. Inte helt ovanligt är retweets av sjuka klipp och fyndiga skämt. Något som är lika vanligt förekommande som allvarsamma rapporter från krig är nästan lika allvarsamma referat från Liverpools matcher. Som ett stort fotbollsfan får Sorans följare ofta läsa resultat och kommentarer kring aktuella matcher, och då särskilt när det rör sig om favoritlaget Liverpool.

2.    Jonas Gardell

Nummer två på listan över de mest inflytelserika personerna på Twitter är Jonas Gardell. Liksom Soran Ismail är han författare och komiker. Han har också arbetat mycket med drama och musik och är just nu aktuell med föreställningen ”30 år tillsammans”. Många skulle nog relatera till Gardell som folkkär, och föreställningen bygger på den 30 år långa karriär han har haft. Jonas är också författare och utkom med sin första roman ”Passionsspelen” 1985. Boken baserades på egen erfarenhet av livet som homosexuell. Kampen för HBTQ personers rättigheter har också senare kommit att vara motiv för mycket av det som Gardell producerat och gjort. 2012 till 2013 släpptes trilogin ”Torka aldrig tårar utan handskar” som också dramatiserades och sändes som en miniserie på SVT. Serien vann en kristall för årets TV-drama 2013 och handlar om 1980-talets HIV-epidemi.

Jonas Gardell är i princip dagligen aktiv på Twitter och hans konto har 538 tusen följare. Det första man möts av i profilen är en fastnålad tweet där Gardell skriver att ”nazismen inte är en åsikt. Det är ett brott mot mänskligheten”. Många av inläggen har liknande politisk karaktär, men skulle kanske snarare kallas för statements eller allmänt tänkvärda reflektioner på aktuella händelser. Twitter är ju ett forum för kortare kommentarer där få ord ska innehålla mycket. Gardell är mästare på detta och hänvisar sedan ofta till en längre artikel eller krönika där vidare utläggning ges för åsikten eller påståendet. Han postar regelbundet länkar också till sina egna krönikor.

Komiken och tragiken går som så ofta hand i hand också i Jonas Gardells tweets. Det är alltid roligt med en medelålders man som bjuder på sig själv, och det verkar Jonas ha förstått. Han har också förstått det att sarkasm och medvetet vridna tolkningar av aktuella händelser kan bli underförstådda åsiktsredovisningar. Ett framgångsrecept tycks också ha varit att twittra om sin sexualitet. Några av de mest retweetade inläggen har varit sexskämt eller handlat om penisar.

3.    Carl Bildt

Den tredje mest framgångsrika svensken på Twitter är Carl Bildt. Han är känd som politiker för moderaterna där han haft poster som partiledare, statsminister och utrikesminister. Bildt föddes 1949 och växte upp med två välutbildade föräldrar. Fadern var byrådirektör och modern förbundssekreterare. Banan mot att bli politiker påbörjades tidigt då han var ordförande i skolans elevråd och styrelseledamot i Sveriges Elevkårer under gymnasietiden. Han blev sedan medlem i Moderaterna samma år som han tog studenten. 1991 blev Bildt statsminister då partiet lyckades bilda regering tillsammans med de partier som idag bildar Alliansen. Det var en regering som skapade många liberala reformer och bland annat slutförde förhandlingarna om Sveriges inträde i EU. Som utrikesminister i Reinfeldts regering åren 2006-2014 riktade Bildt mycket kritik mot bland andra Ryssland. Numera sitter han i styrelsen för International Crisis Group.

Carl Bildt har 675 tusen följare på Twitter. Det intresse han har för utrikespolitik verkar av inläggen där att döma inte ha avtagit efter att utrikesminister-posten gått över till Margot Wallström. Han skriver på engelska, vilket antyder att läsarna inte bara är svenskar utan tillhör olika nationaliteter. Att läsa Bildts Twitterfeed är som att läsa en dagstidning. Nyheter varvas med reportage i miniformat. Twitteranvändaren Carl Bildt är verkligen en politiker ut i fingerspetsarna. Inläggen känns alltid seriösa och trovärdiga och ofta känns det som om Bildt själv är på plats, konstant i händelsernas centrum. Han uppfattas lite som en korrespondent fast aktivt involverad snarare än observerande.