Störst är inte bäst

Störst är inte bäst på Twitter

Flera svenskar har passerat miljongränsen i antalet följare på Twitter. Bland dessa syns personer som Zlatan Ibrahimovic och Avicii, men också mer oväntade namn som många svenskar aldrig har hört talas om. Den gemensamma faktorn hos samtliga verkar vara att majoriteten av följarna värvats på andra grunder än kvalitén på vad som postas på det sociala nätverket.

Emanuel Karlsten har sammanställt en lista på Sveriges största Twitter-konton. Den visar topp 10 av de största kontona 2016. Kriterierna för listan är att ägaren ska vara en svensk person eller ett svenskt företag. Av toppnamnen att döma verkar det som att svenskarna är särskilt duktiga på musik och datorspel.

1.      H&M

Toppar listan gör dock klädeskedjan Hennes & Mauritz. H&M är ett stort internationellt företag, ett av Sveriges största med ungefär 161 000 anställda. Med stora reklamkampanjer och tung marknadsföring är det ingen förvåning att klädkedjan toppar listan. Deras Twitter-konto är en portfolio av de senaste kollektionerna och klädesplaggen. Det attraherar modeintresserade som vill få inspiration till garderoben och bli notifierade om nyinkomna varor i butikerna. Dessutom är HM en klädkedja med lite lägre priser, och kontot kan därför rikta sig till människor med olika tjocklek på plånböckerna.

2.      PewDiePie

Nummer två på listan är den svenska youtubern PewDiePie, eller Felix Kjellberg som han egentligen heter. PewDiePie är känd mycket för sin humor som har tilltalat folk från hela världen men framförallt är han känd för sina videos där han spelar och kommenterar olika dator- och tv-spel. Med över 27 miljoner prenumeranter är det kanske inte så konstigt att några av dem trillar över till samma persons Twitter-konto. Dock måste man medge att Youtube-stjärnans Twitter likväl är fylld av bra humor.

3.      Notch

Grundaren av datorspelet Minecraft ligger trea på listan. Han kallas ”Notch” men heter egentligen Markus Persson och kommer från Stockholm. Minecraft är ett av de mest framgångsrika datorspelen någonsin med över hundra miljoner sålda kopior. De mest hängivna fansen avgudar såklart skaparen av mästerverket, och vill följa denne på Twitter. Möjligtvis lyckas han värva en del följare med dator-relaterade skämt, men troligtvis förstår inte majoriteten av svenskarna det mesta som postas på Notch Twitter-konto.

4.      Zlatan Ibrahimovich

Zlatan Ibrahimovich är nummer fyra, och han behöver väl egentligen ingen närmare presentation. Ingen kickar fotboll som han, ingen har nått en sådan guda-status bland svenska idrottare. Förutom att vara Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna har Ibrahimovich stått för en rad uttalanden som skapat karaktären Zlatan. Han har en attityd och en skärpa som både framkallar skratt och irritation. I slutändan vinner han folkets hjärtan och nu skulle nog många räkna honom som folkkär, inte bara i Sverige utan också i de städer som han spelat i och representerat.

5.      Swedish House Maffia

Swedish House Maffia var en svensk DJ-grupp som bildades 2005 och bestod av Axwell, Steve Angelo och Sebastian Ingrosso. Gruppen lades ner 2013 då medlemmarna började satsa på egna solokarriärer istället. Deras Twitter-konto har därför varit inaktivt under en längre tid, med ett undantag då den tidigare medlemen i gruppen; Steve Angelo, släppte nytt album och promotades. Trots det är kontot fortfarande det femte största på Twitter. Det säger något om musikgruppens storhet, men också att följarna kanske inte bryr sig lika mycket om tweets som om musik.

6.      Avicii

Det sjätte största Twitter-kontot tillhör en annan DJ och producent. Avicii, som också heter Tim Bergling använder i princip bara sitt konto för marknadsföring av sin musik. Trots det har han nästan 2 miljoner följare. Avicii slog igenom 2006 och har rankats som den tredje bästa DJ:n i världen. Numera har han slutat spela och turnera, men fortsätter skriva och producera musik.

7.      Spotify

Det svenska företaget Spotify har nästan två och en halv miljon följare på sitt Twitter-konto. Spotify är en musikspelare och streamingtjänst för musik för ett flertal olika enhetstyper. Förutom att låta användarna lyssna på miljontals låtar tillhandahålls radiostationer och olika tjänster för att upptäcka ny musik. Med över 140 miljoner användare är dem en stor röst inom musikindustrin, något som också speglas bland deras tweets. Kontot är fyllt av tips om nya låtar och bilder på artister från liveinspelningar såväl som musikvideos.

8.      Jeb

Spelutvecklaren ”Jeb” har över en och en halv miljon följare på Twitter och hamnar därmed på 8e plats över Sveriges största konton. Jeb heter egentligen Jens Bergensten och kommer från Örebro. Inte så många vet att denne svensk har omnämnts som en av de 100 mest betydelsefulla personerna i världen 2013 av Time Magazine. Jeb är huvudutvecklare för Minecraft.

9.      Axwell

Någon med ungefär lika många följare som Jeb är Axwell, som tidigare nämnts som en tidigare medlem i Swedish House Maffia. Han är troligtvis den som blivit mest framgångsrik efter gruppens splittring. Axwell har haft många listplaceringar med hits som ”Sun is Shining” och ”Something New”. Han driver också eget skivbolag och har på senare år teamat ihop sig med Ingrosso och skapat en duo. Twitterkontot verkar främst vara för marknadsföring av musiken, men då och då svarar DJ:n på någon kommentar från ett fan. Bilder från spelningar dyker också upp regelbundet.

10. Maher Zain

Den svensk-libanesiske sångaren och låtskrivaren Maher Zain är relativt okänd i Sverige men har gjort succé i många muslimska länder. Debutalbumet kom 2009 och hette ”Palestine will be free” och numera turnerar han världen över. Med över en och en halv miljon följare på Twitter är han därmed nummer tio på listan. Maher Zains låttexter är ofta religiösa och präglade av den muslimska kulturen. Sånggenren kallas muslimsk pop. Därför är det inte så konstigt att han i sina inlägg på Twitter ofta kommenterar aktuella händelser i Mellanöstern eller retweetar inlägg om gud och muslimsk tro.

 

Det är svårt att avgöra vad som gör en Twitter-användare framgångsrik. Men att döma av Sveriges tio största Twitter-konton är det inte twittrandet i sig som genererar det stora antalet följare. Ett konto som varit inaktivt i flera år kan ändå ha miljontals följare. Den gemensamma faktorn bland dessa tio konton är ändå att de vunnit framgång inom helt andra områden. De får följare helt enkelt för att de är kända eller för att det rör sig om stora företag. Kanske låter det inte så uppmuntrande för den som vill slå igenom på Twitter, men som tröst kan tilläggas att sann framgång är svår att mäta.