Flest följare Globalt

Flest följare globalt

Det finns många stora svenska twittrare. Antalet följare kan dock knappast mätas med hur det ser ut på global nivå. Visserligen bör inte antalet följare likställas med hur inflytelserik en twittrare är, men det går inte att förneka att det delvis är just siffror det handlar om. Fler följare ger en större plattform och därmed större möjligheter att vara inflytelserik. Dessa twittrare har flest följare, globalt:

 

1.      Katy Perry

Kontot @katyperry har i skrivande stund nästan 108 miljoner följare. Den amerikanska sångerskan från Kalifornien i USA har varit aktuell länge, inte minst sedan 2008 då hon släppte singeln I Kissed a Girl. På kontot hittar följarna bland annat nyheter om hennes musik samt bilder från spelningar och turnéer.

 

2.      Justin Bieber

Kontot @justinbieber är nästan lika stort som @katyperry, men saknar ungefär tre miljoner följare för att vara större. Den kanadensiske sångaren har varit aktiv på plattformen sedan våren 2009, och har sedan dess alltså fått tusentals, stundtals tiotusentals, nya följare per dag. Hans närvaro på Twitter varierar dock en hel del, och tweetsen kommer ofta med längre mellanrum än vad fansen kanske hade önskat.

 

3.      Barack Obama

Den före detta amerikanska presidenten är den politiker med högst antal följare (97 miljoner), i hela världen. Endast slagen av superstjärnor som Justin Bieber och Katy Perry, och slår kändisar som bland annat Taylor Swift, Rihanna, Lady Gaga och Justin Timberlake. Obama uppdaterar sina följare om politik, välgörenhetsarbete, citat och korta historier från hans tid som president.

 

4.      Taylor Swift

Taylor Swift är, med sina ca 85 miljoner följare, den fjärde största twittraren globalt. Hon får sig se slagen av den förre amerikanska presidenten med ungefär 12 miljoner följare. För att gå om ettan, Katy Perry, behöver hon skaffa ungefär 23 miljoner följare till. Taylor Swift har varit på tapeten länge. Av de senare hitsen kan svenskproducerade Shake it Off noteras.

 

5.      Rihanna

Rihanna har skapat många stora rubriker under sin karriär. Med det kändisskap hon åtnjuter är det inte särskilt märkvärdigt att hon placerar sig högt på den här listan, med sina 84 miljoner följare. Som twittrare har en hon en stark närvaro och uppdaterar sitt flöde kontinuerligt. Normalt tweetar hon ungefär en gång om dagen – men ofta blir det mer än så. Ner till twittraren på sjätteplats skiljer det ungefär åtta miljoner följare.

 

6.      Ellen Degeneres

Ellen Degeneres, på kontot @TheEllenShow, placerar sig på en sjätteplats över världens mest följda konton. I flödet syns bland annat utvalda klipp från hennes tv-program, skämt, information om programmet och kommentarer på aktuella händelser. Närvaron är stark, då det inte sällan kommer flera nya tweets om dagen. I skrivande stund är det nästan 76 miljoner konton som följer henne.

 

7.      Lady Gaga

Lady Gaga är kanske inte i rampljuset i den mån hon var det för några år sedan, men hennes twitterkonto är sannerligen det. Med 75 miljoner följare är hon nära att ta sjätteplatsen från Ellen, men inte riktigt där. De flesta känner nog till vem artisten är; sedan singlar som Poker Face och Bad Romance släpptes har det varit svårt att undgå henne. Flödet uppdateras kontinuerligt. Om inte varje dag, så varannan dag. Ibland skickas flera tweets på en dag ut till följarna och fansen.

 

8.      Youtube

Youtube är en av de hemsidor som används mest globalt. Hemsidans konto är också en av världens mest följda. Med sina 70 miljoner följare, ungefär fem miljoner färre än sjundeplatsen, placerar de sig på en åttondeplats. Detta med en marginal på ungefär fyra miljoner ner till niondeplatsen. I flödet syns i huvudsak utvalda klipp med olika längd och genrer.

 

9.      Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo är en av världens största fotbollsspelare. Till och med den absolut största, enligt många. Det här gäller inte bara på fotbollsplanen – han placerar sig även högst av alla fotbollsspelare och idrottsmän på twitterlistan. Cristiano, med sina 66 miljoner följare, är med stora marginaler den mest följa idrottsmannen på twitter. Den atlet som är närmast honom är basketspelaren LeBron James, som har ca 40 miljoner följare. När det kommer till fotboll är det Neymar, som spelar för PSG, som är närmast med 36 miljoner följare.

 

10.  Justin Timberlake

Det är i huvudsak musiker som dominerar den här listan. På tionde plats hittar vi stjärnan Justin Timberlake, vars solokarriär nästan tycks sakna dalar. Efter att han lämnade pojkbandet ’NSYNC har han haft stora framgångar på egen hand. Flödet på @jtimberlake blandas med information kring spelningar och turnéer, vardagliga bilder och tweets samt kommentarer på händelser. Timberlake har nästan 65 miljoner följare.

 

11. Twitter

På elfte plats hittar vi plattformens eget konto – @Twitter. I flödet hittar följarna bland annat nyheter om funktioner, hälsningar, quiz och Q&A:s med kändisar. Flödet uppdateras kontinuerligt med en varierande frekvens på tweetsen. Ofta kommer det en tweet varje dag, men ibland lite fler och ibland något färre än så. Kontot har 62 miljoner följare.

 

12. Kim Kardashian

Kim Kardashian har varit aktiv på twitter sedan mars 2009, och har sedan dess hunnit ta sig till tolfte platsen vad gäller världens mest följda konton. Att hon arbetar aktivt med sitt konto är det inget tvivel om. Under den senaste månaden har hon till exempel publicerat nio tweets om dagen – vilket är betydligt fler än vad andra på den här listan tweetar. Kim har i skrivande stund ungefär 57 miljoner följare.

 

13. Britney Spears

Britney Spears är nog okänd för få. Sångerskan, som haft oräkneliga hits, har ett twitterkonto med över 56 miljoner följare – hack i häl efter Kim Kardashian. Även om Britney Spears kanske inte är lika aktuell idag som hon var för ett antal år sedan, är hennes twitterkonto åtminstone bland de mest följda i hela världen. Hon har varit aktiv på plattformen sedan hösten 2008, och har sedan dess skickat ut ungefär 5 300 tweets till sina många miljoner följare. På senare tid har dock närvaron på det sociala mediet varit svag.

 

14. Ariana Grande

Ariana Grande har slagit igenom stort på senare år, och likaså hennes twitterkonto. Kontot @ArianGrande skapades i april 2009 och hon har sedan dess publicerat ungefär 40 000 tweets till sina följare. Betydligt fler än Britney Spears alltså, som dessutom haft sitt konto under längre tid. Ariana håller sitt flöde uppdaterat med ungefär en tweet om dagen. Åtminstone har så skett under senare tid. Frekvensen har genom åren varierat en hel del.