Verifieringar på Twitter orsakade kritikstorm

Förra månaden stormade det runt det sociala nätverket Twitter som fick mottaga mängder av kritik riktat mot sig. Det gällde främst verifikationen av ett flertal konton tillhörandes bland annat kända nazister. Nu vill företaget inta kraftiga åtgärder för att förhindra framtida missuppfattningar.

Twitter har i mer än ett decennium varit ett forum för bland annat olika former av meningsutbyten och debatter. Konton på Twitter kan i många fall vara stora mediaflöden med tusentals, ibland miljontals följare. Många kändisar och politiker publicerar också regelbundet mikrobloggar på det sociala nätverket. Därför är det inte mer än naturligt att företaget tidigt upptäckte ett problem med falska konton som utgav sig för att vara någon annan, ofta känd person.

Som åtgärd började man införa en blå verifikationssymbol  på de profiler som tillhörde personer med offentlig status. Tanken är att symbolen ska intyga om kontots ägare är densamme som profilen utger sig för att vara. Själva uttrycker man att symbolen ska ”låta människor veta att ett konto med offentligt intresse är autentiskt”.

Otydligheter kring företagets ståndpunkter

Ett verifierat konto är alltså enligt Twitter inte ett konto vars åsikter man per definition stödjer, utan verifikationen handlar helt enkelt om att avslöja falska konton. Dock är detta en uppfattning som blivit befäst bland Twitters användare. På sitt supportkonto bekänner företaget att de själva har fördjupat den här uppfattningen genom att ha gett inlägg från verifierade konton större utrymme i användarnas flöde. Till exempel syns alltid svaren från ett varierat konto på en annans inlägg utan att man behöver klicka sig in på det ursprungliga inlägget. Samtidigt lanserades relativt nyligen möjligheten för offentligheten att ge förslag på konton som bör verifieras. Twitter medger att det har lett till att konton man inte på något sätt stödjer har blivit verifierade.

Nya riktlinjer för verifierade konton

Företaget jobbar nu på ett nytt program för verifikationsprocessen samtidigt som man har gått ut med nya riktlinjer. Ett långt arbete ligger framför med att utesluta de konton som faller utanför de nya linjerna. Dit ska bland annat konton med nazistiska yttringar höra, men också annan diskriminering förkastas. Twitter tar sig numera rättigheten att ta ifrån användare sin verifiering om kontot på något sätt främjar hat, hot eller våld mot människor baserat på etnicitet, hudfärg, nationalitet, sexuell läggning, könsidentitet, religion, ålder, handikapp eller sjukdom. Likaså är det förbjudet att på något sätt delta i trakasserier och att uppmuntra någon form av psykiskt våld mot en individ eller en grupp människor. Värt att notera är att Twitter också tar tydligt avstånd från främjande till terrorism, ett annat område där det sociala nätverket varit forum för kommunikation åt en kritisk verksamhet. På det här sättet hoppas företaget rentvå sitt namn och rensa bort allt som kan uppfattas som stödjande av extrema ideologier och diskriminering.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *